Suomesta maailman perhemyönteisin maa

Liian usein olemme saaneet lukea lapsiperheköyhyydestä ja nuorten pahoinvoinnista. Tämä on äärimmäisen surullista, eikä tue hyvinvointivaltion rakennetta. Eikö totta, että lasten ja nuorten hyvinvoinnin on oltava keskiössä valoisan tulevaisuuden rakentamisessa?

Miten tällaista tulevaisuutta voidaan rakentaa ja edistää?  Lue lisää, ja löydät minulle tärkeitä keinoja, joita haluan edistää.               

Arvostetut ja kustannusvaikuttavat neuvola- sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut tulee järjestää lähipalveluina, tasavertaisesti kaikkialla Suomessa siten, että perheiden tuen tarpeisiin vastataan varhaisessa vaiheessa. On huolehdittava, että neuvoloiden, kouluterveydenhuollon sekä kotipalvelujen resurssit on turvattu. Unohtamatta varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitosten henkilöstön resursseja.

Tiesitkö, että lastenneuvola maksaa vuodessa noin 180 € / lapsi ja äitiysneuvola noin 800 € / raskaus?  Kouluterveydenhuolto maksaa vuodessa noin 135 €/oppilas. Kun taas varovainen arvio on, että yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle yli miljoona euroa. Näillä perusluvuilla voidaan osoittaa, että varhainen tuki ja terveyden edistäminen on aina viisasta.

Meillä on olemassa hyvät perusrakenteet lapsiperheiden ja nuorten palveluissa. Ei rikota niitä, vaan päinvastoin kehitetään edelleen. Haluan nostaa keskusteleluun mahdollisuuden palauttaa perheiden kotihoitopalvelut, eli tutut kodinhoitajat takaisin moniammatilliseen tiimiin.


On hienoa, että varhaiskasvatuksen maksuja tullaan laskemaan 1.3.2023 alkaen. Itse olen valmis edistämään varhaiskasvatuksen maksujen asteittaista poistoa kokonaan. Toisen asteen maksuttomuus on totta ja sen toteutumista on seurattava sekä arvioitava, että pystymme mahdolliset virheet korjaamaan ja muuttaa toimintoja vastaamaan mahdollisia muuttuneita tarpeita.
On tärkeää parantaa harrastamisen mahdollisuuksia. Haluan edistää jokaiselle lapsen oikeutta ainakin yhteen ohjattuun harrastukseen.

Olemme saaneet lukea myös syntyvyyden laskusta, ja näkymä väestönkehityksen osalta on vahvasti ikääntyvä. Kun kehitämme alueitamme ja otamme uusia käyttöön, muistammeko päätöksenteossa huomioida lapsivaikuttavuuden arvioinnin, joka on tehtävä niin kunnissa kuin hyvinvointialuilla, aina kun suunnitellaan palveluja lapsiin?  Minä uskon, että perheiden hyvinvointi on avainasemassa valoisan tulevaisuuden rakentamisessa.

Pidetään kaikki mukana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *