Virven vieraskynässä Tuula Väätäinen: Haasteet ja mahdollisuudet

Hyvää alkanutta vuotta 2023 juuri Sinulle arvoisa lukija. Virve Mikkonen pyysi minulta kirjoitusta ajankohtaisista asioista, joiden parissa on työskennelty eduskunnassa, ja jotka tulevat olemaan työpöydällä myös vaalien jälkeen valittavalla hallituksella.

Politiikka ja sen tekeminen on pitkäjänteistä ja arvoihin perustuvaa työtä, niin kunnallisella, maakunnallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla. Usein pitää malttaa, olla sitkeä ja toiveikas, että asiat etenevät ja muutoksia tapahtuu.

Politiikan tekeminen on joskus kuin ajaisi rallia, jossa on omat pelisääntönsä ja tarkat kartturit. Politiikassa on myös pelisääntönsä ja karttansa, mm. valtakunnantasolla hallitusohjelma, josta pidetään kiinni. Ohjelmiin ja karttoihin on hyvä turvautua, kun meno joskus äityy liian kovaksi tai jopa ajetaan ulos tieltä. Moni meistä tietää, miten voi käydä, jos on liian herkkä kaasujalka tai jarrupolkimen käyttö on unohtunut.

Korona jo sanana saa meidät huokailemaan kyllästymiseen saakka, joten totean vain, että monia hankaluuksia se aiheutti viime vuonnakin, ja hankaluudet näyttävät jatkuvan, mutta nyt paremmalla varautumisella, tiedolla ja taidolla kyllä selviydymme.

Hyvinvointialueet ovat aloittaneet työnsä suurin odotuksin. Tavoitteena on tasapuoliset sotepalvelut ja kustannusten hillitseminen, vahvan yhteistyön tekeminen eri sektoreiden välillä ja digitaaliset palvelut. Suuret panostukset laitetaan ennaltaehkäisevän työn vaikuttavuuteen. Tässä muutama keskeinen tavoite, joita alueemme hyvinvointialueet ovat alkaneet työstää. Kaikki ei tapahdu hetkessä, ja vaatii paljon työtä sekä päättäjiltä että erityisesti työntekijöiltä, jotka uudistuksen käytännössä tekevät. Henkilöstön saatavuushaasteet tuovat oman vaikeuskertoimen tavoitteiden toteutumisessa.

Ulkoisen turvallisuuden kysymykset ovat vieneet kansanedustajien työajasta ison osan. Viime vuonna alkanut Ukrainan sota ja sen seuraukset ovat olleet kammottavat. Kaikki toivomme sodan loppuvan, mutta kun sota loppuu jää, meille ratkaistavaksi paljon haasteita: sodan jatkoseuraamukset mm. Ukrainan jälleenrakennus, sotarikoksien selvittäminen ja syyllisten tuomitseminen. Euroopan apua tarvitaan vielä pitkään. Tähän sotaan littyy peruuttamattomia ihmisoikeusrikkomuksia ja sota tulee jättämään syvät ja rosoisen haavat, joista parantuminen kestää kauan.

Suomen sisäisestä turvallisuudesta on virinnyt erityisesti loppuvuonna laaja keskustelu. Äitinä, mummona, perheterapeuttina  ja kansanedustajana minua on mietityttänyt erityisesti lasten, nuorten ja perheiden tilanne. Kiusaaminen tai jopa suoranainen väkivalta on lisääntynyt useiden tilastojen perusteella, ja tälle kehitykselle on saatava stoppi. Siihen ei ole yhtä ja ainoaa tapaa, tarvitaan niin kovia kuin pehmeitä keinoja. Itse ajattelen, että erityisesti ongelmien juurisyihin pitää pystyä vaikuttamaan. Perheiden tukemiseen tarvitaan panostusta, esimerkiksi neuvolatyön kehittäminen yhdessä varhaiskasvatuksen ja koulujen kanssa entistä moniammatillisemmaksi, eikä vain silloin, kun lapsi on pieni vaan täysi-ikäisyyteen saakka. Enkä näkisi menneisyyteen palaamisena, jos elvytetään kotiapu, jota kunnalliset kodinhoitajat ansiokkaasti tekivät vielä muutama vuosikymmen sitten. Apu ja tuki tarvitaan niin lähelle ihmisten arkea kuin mahdollista.

Työn merkitystä ihmiselle ei voi väheksyä. Nykyisen hallituksen aikana Suomen työllisyysaste on korkeammalla kuin uskalsimme edes toivoa. Tästä on hyvä jatkaa kohti 80%:n työllisyysastetta. TE-keskusten toiminta on jatkossa kuntien vastuulla. Nyt on loistava hetki muokata toimintaa entistä yksilöllisemmäksi sekä työnhakijan että työnantajan osalta. Tavoitteena pitkäaikaiset mielekkäät työsuhteet, joiden palkalla tulee toimeen.

Kuten huomaatte nykyiset haasteet tiedämme, ja niiden hoitaminen jatkuu vaalikauden yli. Uusista haasteista emme vielä tiedä ja niidenkin ratkaisemiseksi on voimia riitettävä. Joten katse tiukasti tuulilasiin, uutta vaihdetta silmään ja eteenpäin! Tule mukaan, Sinua tarvitaan!

Toivotan Virvelle hyvää menestystä tuleviin vaaleihin, olisi mukava tehdä yhteistyötä myös tulevalla kaudella eduskunnassa.

Tuula Väätäinen, kansanedustaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *