Virven vieraskynässä Henna Karhapää: Sote-järjestöt arjen tukena

Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTE:n mukaan maassamme on n. 11 000 sosiaali- ja terveysalan järjestöä. Ne työllistävät 50 000 ammattilaista ja asiantuntijaa, ja niiden toimintaa tukee yli puoli miljoonaa vapaaehtoista. Sote-järjestöt ovat valtava hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen voimavara, joka tukee ja vahvistaa kunnallisia sote-palveluita. Nämä järjestöt omaavat usein laajat paikalliset verkostot, jotka tavoittavat ja yhdistävät yksilöitä, yhteisöjä ja palveluita.

Sote-järjestöt tekevät monenlaista työtä; ne muun muassa tukevat nuorten hyvinvointia ja kasvua, turvaavat ikäihmisten hyvinvoinnin edellytyksiä, kotouttavat muualta tulleita, tarjoavat mielekästä tekemistä arkeen ja luovat mahdollisuuksia työllistymiselle haavoittuvassa asemassa oleville, kuten esimerkiksi kehitysvammaisille.

Korona-aika on korostanut sote-järjestöjen merkitystä ihmisten arjessa; ne ovat olleet monelle henkilölle tukilanka ja henkireikä aikana, jolloin moni on kokenut yksinäisyyttä, eristyneisyyttä, surua ja menetyksiä. Järjestöjen ruohonjuuritason toiminta tavoittaa myös tehokkaasti ihmisiä, jotka eivät ole välttämättä julkisten palveluiden piirissä.

Hyvinvointialueiden toiminnan alettua sote-järjestöjen merkitys vain korostuu; järjestöjen rooli palveluiden tuottajana julkisen ja yksityisen sektorin rinnalla kasvaa ja sote-järjestöjen asiantuntemus tuo merkittävää lisäarvoa hyvinvointialueiden päätöksentekoon ja toimintaan.

Monet yhteiskuntamme palveluista eivät pysty yksin kantamaan vastuuta ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Sote-järjestöt tarjoavatkin perustavanlaatuisen tukirakenteen yhteiskuntamme toimimiselle ja niiden toimintaedellytykset on turvattava pitkällä aikajänteellä. Seuraavan hallituksen on huolehdittava, että sote-järjestöille aiemmin luvatusta rahoituksen tasosta vuoteen 2026 saakka pidetään kiinni. Lisäksi valtioneuvoston periaatepäätös kansalaisjärjestöjen toimintaedellytysten edistämisestä on päivitettävä.

Tarvitsemme eduskuntaan ihmisiä, jotka tuntevat järjestöjen toimintaa, niiden mahdollisuuksia sekä alueellisia haasteita, joita järjestökenttä kohtaa tulevaisuudessa. Jokaisen meistä elämä ja arki olisi köyhempää ilman järjestöjä ja niiden järjestämää toimintaa. Pidetään huolta, että meillä on moninainen ja toimiva järjestökenttä jatkossakin!

Henna Karhapää

Joensuun Setlementti ry:n toiminnanjohtaja

Virve Mikkosen kampanjakoordinaattori

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *