Materiaalipankki

Virve-sarjakuvat

Karjalan Heili, 18.1.2023

Mielipidekirjoitus: Suomesta maailman perhemyönteisin maa

Julkaistu 18.1.2023 00:01   |  Päivitetty 18.1.2023 00:01

Virve Mikkonen

Suomesta maailman perhemyönteisin maa

Liian usein saamme lukea lapsiperheköyhyydestä ja nuorten pahoinvoinnista. Tämä on äärimmäisen surullista eikä tue hyvinvointivaltiota. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin on oltava keskiössä, kun rakennetaan valoisaa tulevaisuutta.

Miten tällaista tulevaisuutta sitten voidaan rakentaa ja edistää? Arvostetut ja kustannusvaikuttavat neuvola- sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut tulee järjestää lähipalveluina tasavertaisesti kaikkialla Suomessa, ja palveluiden on vastattava perheiden tuen tarpeisiin varhaisessa vaiheessa. Neuvoloiden, kouluterveydenhuollon ja kotipalvelujen resurssit on turvattava. Myöskään varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitosten henkilöstön resursseja ei saa unohtaa.

Tiesitkö, että lastenneuvola maksaa vuodessa noin 180 euroa/lapsi ja äitiysneuvola noin 800 euroa/raskaus. Kouluterveydenhuolto maksaa vuodessa noin 135 euroa /oppilas. Varovaisen arvion mukaan yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle yli miljoona euroa. Nämä luvut osoittavat, että varhainen tuki ja terveyden edistäminen on aina viisasta.

Meillä on olemassa hyvät perusrakenteet lapsiperheiden ja nuorten palveluissa. Ei rikota niitä, vaan päinvastoin kehitetään edelleen. Haluan nostaa keskusteluun myös mahdollisuuden palauttaa perheiden kotihoito- palvelut eli tutut kodinhoitajat takaisin moniammatilliseen tiimiin.

Kun kehitämme alueitamme ja otamme uusia käyttöön, muistammeko päätöksenteossa lapsivaikutusten arvioinnin? Se on tehtävä niin kunnissa kuin hyvinvointialuilla aina, kun suunnitellaan palveluja lapsille.

Minä uskon, että perheiden hyvinvointi on avainasemassa hyvän tulevaisuuden rakentamisessa. Pidetään kaikki mukana, kuunnellen mitä perheillemme kuuluu.